Eldrivna fritidsbåtar sätter kursen för den gröna omställningen

Elektrifieringen av båtar och utbredningen av publika laddpunkter är avgörande för den marina sektorns gröna omställning. Elbåten erbjuder en tystare och renare upplevelse som både bidrar till ett lägre klimatavtryck och en ökad njutning på sjön. Genom projektet go:LEIF elektrifieras nu Skagerraks kuster.

Lysekil först ut med supersnabbladdare för båt

I slutet av maj nådde Lysekil en ny milstolpe när kommunen installerade sin första supersnabbladdare för båt, delfinansierad av go:LEIF. Lysekils hamn är en av projektets partnerhamnar, tillsammans med Grefabs hamnar i Göteborg och i Arendal i Norge.

– Elektrifieringen ställer krav på kraftnätet och infrastrukturen i hamnarna, varpå vi studerar styrning, synergier med andra verksamheter, samt lösningar för lokal elproduktion med solcellspaneler och batterilagring, säger Peter Berg, projektledare för go:LEIF.

För framtidens hamnar med ett större bestånd eldrivna båtar har vi utmaningar att tackla, framförallt vad gäller kraftmatning och styrning av effekt. Samtidigt inträffar båtsäsongen under en  tid på året då de generella effektuttagen är lägre, eftersom behovet att värma bostäder minskar under sommaren och industrierna har semester.

– Tack vare samarbetet med hamnar, kommuner, näringsliv, teknikexperter och forskare får vi nu chansen att undersöka våra alternativ, säger Peter.

Peter Berg, projektledare på Innovatum Science Park som driver projektet go:LEIF

Supersnabbladdaren i Lysekils hamn har en laddeffekt på över 150 kW och är unik i sitt slag då den erbjuder laddning för både båt och bil i kombination. Det strategiska läget vid Rosviks torg i södra hamnen ger också optimala förutsättningar vad gäller tillgänglighet och exponering.

Nya generationens båtliv – ljud, lukt och utsläppsfritt

Elbåten erbjuder en tystare och renare upplevelse som både bidrar till ett lägre klimatavtryck och en ökad njutning på sjön. Vi ser också nya affärsmodeller i antågande.
– Jag kan tänka mig att det blir allt vanligare för nästa generations båtförare att hyra båt med mobilen från en båtpool, snarare än att investera i sin egen båt, säger Madeleine Lilja, projektledare på Business Region Göteborg. Alla har inte råd och tid att serva sina båtar, och många betalar hellre för upplevelsen under säsong än att låta båten bli stående oanvänd större delen av året.

Ett annat exempel för utvecklingen framöver kan ju vara som i Florida där det är populärt med hyllsystem, så kallade “dry stack storage” där du förvarar din fritidsbåt när den inte används. I framtiden kanske du även kan koppla upp din elbåt till ett kraftfullt batterilager som kan stärka det lokala nätet på plats. Det är något som vi i Norden kan ta lärdom av och se närmare på framöver! 

Laddkartan visar dig vägen till nästa station

För att ytterligare förenkla för båtägare att hitta laddningsmöjligheter i dag och framöver utvecklar go:LEIF en laddkarta med platser där du kan ladda din båt, från Göteborg i Sverige till Kristiansand i Norge. Laddkartan hittar du här på elbat.org.

Projektet go:LEIF finansieras med EU medel genom Interreg ÖKS- programmet Läs mer på innovatumsciencepark.se/projekt/goleif/.

Artikeln publicerad i SvDs bilaga för båtliv, Båtlivet juni 2024.