Vi behöver fler snabbladdare

Tekniskt sett är vi vid den punkt där professionella båtar kan bli elektriska. Men laddinfrastrukturen måste finnas på plats.

Hamnchefen i Moss havn, Øystein Høsteland Sundby, lämnade inga tvivel i debatten om snabbladdning under Arendalsveckan. ”Teknologiskt är vi vid den punkt där professionella båtar kan vara elektriska. Nu är det bara för aktörer som vill att använda tekniken. Vi fick vår helelektriska arbetsbåt levererad i april förra året.”

Men övergången till elbåt är inte utan utmaningar. Laddningsinfrastruktur sticker ut som den största barriären. Hamnkaptenens uppmaning var tydlig: ”Nu ska ett bra laddnät säkerställas för yrkesbåtarna”.

Nu ska ett bra laddnät säkerställas för yrkesbåtarna

Hamnchefen i Moss havn, Øystein Høsteland Sundby

Debattleder Peder Tellefdal, på scenen tillsammans med Øystein Høsteland Sundby, Kristine Hjorth-Gulbrandsen och Niels Astrup under Arendalsuka.

Piska eller morot

Debattledaren Peder Tellefsdal ville veta om myndigheterna måste ställa krav för att marknaden ska lossnar. Høsteland Sundby tror att statliga beslut hjälper, men också att allt fler ser fördelarna med att gå på el. Mellan Horten och Moss har Bastø-Fosen själv valt att använda elfärjor. Asko kör nu sina elektriska sjödrönare på samma rutt.

Priset är en barriär. Kommunala företag i Norge kan få Klimasat-medel. Stora aktörer kan få Enova-stöd. Men spelarna måste själva vilja lägga in lite extra när de satsar på nollutsläppslösningar.

Kristine Hjorth-Gulbrandsen från Hafslund Rådgivning betonade vikten av förutsägbarhet för att driva utvecklingen framåt:

Förutsägbarhet och kontinuitet i stödupplägg är väldigt viktigt för att människor ska våga förändra.

Laddnätet måste finnas på plats

Privata elbåtar med små batterier klarar sig bra med laddning i hemmahamnar och i gästhamnar. Men båtar med stor batteribank, som Moss havn har, behöver också ett snabbladdningsnät. ”Vi behöver fler snabbladdare. Då försvinner räckviddsångesten, och det blir lättare för fler att investera i elbåtar”, säger hamnchef Høsteland Sundby.

Niels Astrup i Aqua Superpower, ansåg att nätverksinfrastrukturen är en stor utmaning. ”På många håll kommer det inte att vara lönsamt att dra ut en högeffektskabel. Det är här batterilösningar kan komma in i bilden.”

Kommuner måste ordna så att det blir lättare för privatpersoner att etablera snabbladdare. Havet är alltid i slutet av en linje. ”Makt är en enorm utmaning. Allt ska elektrifieras och konkurrensen om kapacitet och kraft är hård. Det kommer båtarna att märka”, förklarade Hjorth-Gulbrandsen.

Innovation i högt tempo

Magnus Wikander är båtbyggare på RISE i Sverige (motsvarande norska SINTEF) och presenterade ett banbrytande projekt. Svenska Sjöräddningsbolaget vill bli utsläppsfria och tillsammans med RISE bygger de en foliebåt på 9 meter med batterielektrisk framdrivning. Projektet heter SSRS X9. – Den här båten visar att även krävande sjöfartsverksamhet kan elektrifieras, sa Wikander.

Att byta från fossila energikällor till fossilfritt kräver att vi minskar motståndet i vattnet, så att båtarna använder mindre energi. RISE har redan byggt en 6-meters folieringsbåt, vilket bevisar att tekniken fungerar. Ändå menar Wikander att man bör satsa på olika lösningar. Alla driftsprofiler är inte kompatibla med batterier.

”Batteri eldrift är dyrt, så det är de båtar som används mest som blir elförst. Det betyder kommersiella båtarna. Men här i Sverige har vi många privata elbåtar, som X Shore och Candela, som också behöver snabbladdningsmöjligheter”, påpekade Wikander.

Magnus Wikander deltog digitalt i debatten från Sverige.

Byråkratin bromsar

Trots tekniska framsteg står branschen inför byråkratiska hinder. Øystein Høsteland Sundby delade sin frustration: ”Vi har arbetat i tre år för att få tillstånd att bygga laddinfrastruktur i Moss havn. Laddinfrastruktur för bilar på en parkering är inte föremål för ansökan, men laddinfrastruktur för båtar på en kaj syns inte. som en del av kajen, så det måste sökas, suckade han.

Aqua Superpower är en av de aktörer som vill utveckla laddinfrastruktur för elbåtar. Men tillstånd att bygga ut infrastruktur går långsamt. ”Norge och Sverige ligger i botten. Det är mycket lättare att få saker gjorda i Italien och i Kalifornien”, säger Niels Astrup, som representerar Aqua Superpower i Norge.

”Norge ligger efter när det gäller incitament: de system som finns utanför EU riktar sig i första hand till industrin, och så ska det vara i Norge också. Det måste finnas några förutsägbara ramvillkor för elbåtar som inte får handla om innovation eller forskning. Till exempel täcka 50 % för att köpa en båt eller laddare”, tipsar Astrup.

Framtiden är elektrisk

Trots utmaningarna var panelen optimistisk. Niels Astrup trodde att när båtbranschen kommer tillbaka igen och försäljningen ökar, elbåtar blir en naturlig del av bilden. ”Vi vet att elbåtarna kommer, så vi måste få laddinfrastrukturen på plats”, sa han.

Wikander tillade: ”Kan det elektrifieras så kommer det att elektrifieras.”

Vägen framåt kräver en övergripande plan från myndigheter och kommuner. Nätverksinfrastrukturen i kustzonen måste stärkas och innovativa lösningar, som att använda båtar som batteribanker för att hantera effekttoppar, måste utforskas, avslutade Kristine Hjorth-Gulbrandsen.

Peder Tellefsdal ledet debatten om ladeinfrastruktur.

Debatten ”När kan vi snabbt ladda elbåtar?” var ett av flera arrangemang under paraplyet ”Nordisk proffskonferens”, som arrangerades av go:LEIF, Lydløs, Elbåtföreningen och Norska Elbåtföreningen under Arendalsveckan.

  • Arendalsuka är Norges största demokratiska mötesplats. Runt 2 000 evenemang och 200 montrar fyllde Arendals centrum kl 12-16. augusti 2024.
  • Moss Havn KF är ett kommunalt företag, helägt av Moss kommun. Moss havns strategi är att vara smart, effektiv och miljövänlig.
  • Hafslund Rådgivning är en av Norges ledande expertis inom elektrifiering och energirådgivning. Visionen är att hjälpa företag med omställningen till en utsläppsfri framtid.
  • RISE Research Institutes of Sweden är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationellt samarbete med företag, akademi och offentlig sektor bidrar de till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
  • Aqua SuperPower startades för att göra båtlivet mindre skadligt för våra hav och vattendrag, genom att stödja övergången till mer miljövänligt båtliv.