Elbåt vid soluppgången. Med Pascals teknologi flyter det mesta av skrovet över vattnet.
Dubbel räckvidd med luftskrov
Lägg ordet ”AirHull” på minnet! Luftskrov kan lösa en av båtlivets största utmaningar.
Elbåtshamnen vid Aker brygge badar i solsken denna septembermorgon. Oslofjorden är tyst, bara avbruten av de elektriska färjorna, som går till och från livliga stadsbor.
Vid kajen möter vi Silje Tolo Haugland och Martin Svalesen från Pascal Technologies. De ska visa oss en teknik som kan vara svår att upptäcka. Båten vi ska köra är byggd i aluminium av Alukin, och den är utrustad med en Evoy-motor på 120 hästkrafter. Ombord finns ett 126 kWh batteripaket som väger 800 kg. Men inget av detta är Pascal Technologies leverans. Silje förklarar: – Vi bygger inga båtar. Vi levererar en skrovteknik som alla båtbyggare kan använda. Båtar med Pascal-skrov använder betydligt mindre energi, eftersom vi använder luft för att separera skrovet från vattnet. Därav ordet ”luftskrov”.
Motståndskurvan
En båt som lugnt glider genom vattnet drar lite energi. När båten går snabbare ökar motståndet från vattnet exponentiellt med farten. Detta ökar också energiförbrukningen avsevärt. Denna kraftiga ökning av motståndet vid högre hastigheter kallas motståndskurvan.
För båtar konstruerade för att plana (lyfta upp ur vattnet) kommer luftmotståndet först att öka snabbt, men sedan sjunka igen när båten lyfts över vågorna och friktionen med vattnet minskar. Men det krävs självklart mycket energi för att hålla en båt uppe i tillräcklig fart så att den kan ligga plant.
Ju högre hastighet, desto högre energiförbrukning. Pascals luftskrov lyfter delvis upp båten ur vattnet för att minska motståndet.
Så fungerar Pascalteknologin
Pascals lösning på motståndskurvan kallas AirHull – eller luftskrov. Skrovet är format med en regelbunden spetsig båge framtill, men under till ser skrovet mer ut som en katamaran som bildar ett hålrum mellan skrovsidorna. När båten kommer upp i fart startar en fläkt i fören som blåser in luft i hålrummet. Luften skapar ett övertryck som delvis lyfter upp båten ur vattnet, vilket effektivt minskar båtens motstånd.
Alla som har spelat airhockey kan förstå principen för vår teknik. Båten rör sig på en luftkudde och möter därmed mycket mindre motstånd i vattnet
Martin Svalesen, Pascal Technologies
På baksidan av båten finns en gångjärnsförsedd klaff, som ser till att lufttrycket håller sig inne i hålrummet. På så sätt är det bara båtens sidor som nuddar vattnet medan resten av skrovet flyter på en 30 centimeter osynlig luftkudde.
– Alla som har spelat airhockey kan förstå principen för den teknik vi levererar, säger Martin Svalesen. Han är mjukvaruingenjör i Pascal. Airhockey spelas på ett bord med en tunn luftkudde ovanför spelytan. Denna luftkudde minskar friktionen mellan pucken och bordet, så att pucken glider snabbt och smidigt.
– Den låga friktionen från luftkudden i airhockeybordet gör att pucken kan röra sig i hög hastighet. Det är ungefär samma sak som händer med våra skrov, förklarar Martin.
Mer med mindre
– Båtar med vår teknik använder betydligt mindre energi än konventionella båtar, säger Silje Tolo Haugland. – För en elektrisk AirHull-båt innebär det ungefär en fördubbling av den elektriska räckvidden. Väljer du en AirHull-båt med konventionellt bränsle kan du öka räckvidden innan du behöver fylla på tanken.
Är det en dyr lösning?, frågar vi.
– För elektriska framdrivningssystem ger luftskrov möjlighet att välja mindre batterier eller motorstorlek och därmed kan kostnadsbilden jämnas ut, säger Tolo Haugland.
Beroende på vad båten ska användas till kommer den faktiska förbrukningen att påverka kostnadsbilden. För båtar som används mycket är det stora besparingar i energiförbrukningen. I de flesta fall är el mycket billigare än fossila bränslen.
Hållbar maritim framtid
Ute på Oslofjorden ber Martin oss lägga märke till hur tyst båten är. När farten ökar är det ljudet från utombordsmotorn och vindbruset som märks mest. Fläkten i fören hörs inte.
Till skillnad från planande båtar har Pascal-skrov ingen planingströskel. Det är lufttrycket som lyfter båten från vattnet, inte farten.
Vår ambition är att leverera teknologi till alla typer av fartyg världen över. Vi tror att teknik kan skapa en grönare maritim framtid
Silje Tolo Haugland, Pascal Technologies
Styrsystemet ombord styr automatiskt fläkten och luckan, vilket säkerställer optimal effektivitet. – Vi designar det hela för att sömlöst anpassa sig till förändrade förhållanden, för att ge låg energiförbrukning och en bekväm åktur, förklarar Martin.
Är tekniken avsedd för en viss typ av båt?, vill vi veta.
Silje berättar att Pascal både utvecklar luftskrov för professionella båtar och fritidsbåtar, och luftsmörjsystem för stora båtar och fartyg.
– Vår ambition är att leverera teknik till alla typer av fartyg världen över. Vi tror att teknik kan skapa en grönare maritim framtid, säger Silje Tolo Haugland.