Yamaha prototyp för vätgasdriven utombordsmotor
Yamaha prototyp för vätgasdriven utombordsmotor

Hur bedömer Yamaha elektrifieringen till sjöss?

Yamaha har nyligen köpt upp Torqeedo, vilket ger en tydlig signal till marknaden att elektrifiering blir ett strategiskt fokusområde framöver.

Hur ser elektrifieringen till sjöss ut, ur perspektivet från världens största tillverkare av utombordsmotorer? Vi träffade Yamahas försäljningschef för båtsegmentet på den skandinaviska marknaden, Iver Strand, på årets Boot Düsseldorf.

Torqeedo är en av de största tillverkarna av elektriska båtmotorer. Förvärvet är strategiskt för Yamaha.

– Det tar tid att utveckla den här typen av teknik, och från idé till färdig produkt på marknaden talar vi ofta om en tidsperiod på mellan fyra till åtta år. Vi kommer att satsa kraftigt på bland annat elektrifiering framöver, och då var det ett riktigt steg för oss att köpa upp ett av de företag som har varit pionjärer inom detta område, säger Strand.

I Yamahas globala strategi är elektrifiering en av fyra huvudsatsningar för företaget, tillsammans med digitalisering, automatisering och delning.

Yamaha arbetar parallellt med utveckling av flera teknologier, såsom hybridlösningar och vätgas, men även renare förbränningsmotorer.

Under Miami International Boat Show i år presenterar Yamaha för första gången en konceptmodell av en vätgasdriven utombordsmotor.

Sammanfattat

  • Yamaha har förvärvat en av de ledande tillverkarna av elektriska båtmotorer, Torqeedo, som ett strategiskt drag för att förstärka sin satsning på elektrifiering.
  • Som världens största tillverkare av utombordsmotorer arbetar Yamaha med flera teknologier, inklusive hybridlösningar, vätgas och renare förbränningsmotorer, och har nyligen presenterat en prototyp av en vätgasdriven utombordsmotor.
  • Yamahas försäljningschef för båtsegmentet, Iver Strand, ser regleringar och incitament som nyckeldrivare för omställning till utsläppsfri teknologi och betonar behovet av tydliga och förutsägbara krav för att påskynda övergången till grönare teknologier.
  • Yamaha är redo att satsa på utsläppsfri teknologi så snart det är lönsamt.

Få miljökrav för båtbranschen

Som i andra branscher, är regleringar, rambestämmelser och krav viktiga drivkrafter för innovation. Strand är förvånad över att det inte har kommit några nya miljökrav till båtbranschen sedan förbudet mot nya tvåtaktare i 2007. Detta är anmärkningsvärt med tanke på vad som har hänt i övriga branscher de senaste åren, inte minst de stränga klimat- och miljökraven i bilbranschen.

På frågan om hur han bedömer tempot på omställningen till utsläppsfri teknologi i branschen, hänvisar han till att giganter som Mercury och Yamaha har lanserat sina första hel-elektriska modeller på marknaden. Suzuki meddelade nyligen att de lanserar sin första hel-elektriska motor under 2024, och att de kommer att rulla ut fem modeller fram till 2030.

– Men marknadsandelen för elektriska drivlinor är för närvarande försvinnande liten. Och de allra flesta båtmotorer som säljs idag bygger på teknologi som är mer än 120 år gammal. Det beror till stor utsträckning på att vi inte har klara utsläppskrav och miljömål, likt bilindustrin. Vi har inget problem med krav till vår bransch, så länge de är förutsägbara och tydliga, säger han.

Det är ett stort apparat som ska omställas när nya teknologier på allvar tar över marknaden. Bara i den europeiska delen av Yamaha, finns det runt 15 000 mekaniker som ska upp på rätt facklig nivå för att hantera elektrifiering.

Foto: Elbåtnätverket Iver Strand visar var Yamaha har förberett för katalysatorer som reducerar utsläpp av CO2 och NOX.

Den viktigaste drivkraften för omställning

Under Lydlösfestivalen i Arendal i juni 2023 uttalade Strand att framtidens båtliv i stor utsträckning garanterat är elektrisk, och att det bara är en fråga om hur lång tid det tar innan det sker.

– Framtiden är elektrisk, men vi ska först gå igenom några steg. I Norge har vi en båtpark på nästan en miljon båtar, så en fullständig omställning kommer uppenbarligen att ta lång tid, säger han.

Iver Strand på Lydløskonferansen

Iver Strand pekar på regleringar, utsläppskrav och vissa incitament som de centrala drivkrafterna för att få till stånd en omställning i branschen.

– Politiskt är det viktigaste att vi får ett krav att förhålla oss till, men att det också finns incitament för konsumenter som täcker merkostnaden för att köpa utsläppsfri teknik tills det blir volym på marknaden och det går av sig själv, säger han.

Stand anser att myndigheterna måste sätta klara miljökrav, utan att man säger att det måste vara elektriskt, eller måste vara biodrivmedel, och sedan utvecklar Yamaha och de andra tillverkarna tekniken i enlighet med det.

Branschen efterfrågar alltså avsevärt tydligare utsläppskrav för att kunna staka ut kursen i sina långsiktiga strategier. Först när det är på plats kommer det gröna skiftet att ta fart i båtbranschen.

Kanske är det dags att lyfta fram detta mycket tydligare på den politiska agendan. Yamaha är redo att trycka på knappen när det finns lönsamhet i att satsa stort på utsläppsfri teknologi. Förvärvet av Torqeedo visar att de menar allvar.