Konvertering är vägen framåt

Bengt de Vylder ser konvertering av äldre båtar till elektrisk drift som en avgörande strategi för att få fler elbåtar på marknaden.

”Ska vi börja?” frågar jag, och så inleds intervjun om Bengt de Vylder och hans syn på båtlivet i framtiden – en framtid som kanske redan är här.

Vi sitter i en elbåt med en rik historia – en 20-fots Polar från 1977, som tidigare hade en bullrig dieselmotor under den karakteristiska trälådan vid styrplatsen, ungefär mitt i båten. Nu har trälådan fått en ny invånare – en tyst elmotor på 22 kilo, medan 150 kilo batterier diskret har placerats under bänkarnas sittplatser. Till skillnad från den gamla motorn gör den svaga, mekaniska ljudet från elmotoren det möjligt att föra en samtalston utan att höja rösten.

Till höger på bilden syns elmotorn som nu bor i trälådan i Polar 20.

Bengt de Vylder ler nöjt och slår på lite 70-talsmusik som smälter samman med ljudet av vatten mot båtens sidor. Det här, tänker jag, är kärnan i det elektriska båtlivet – en upplevelse där naturen får huvudrollen.

Kan elbåten bli för alla?

Bengt gick från att vara utbildad pilot i USA till att utbilda sig till miljöingenjör hemma i Norge. Nu har han arbetat med grön energi och klimatfrågor i 25 år och varit passionerad seglare i 45 år. Han driver två företag som på olika sätt arbetar för att leverera klimatsmarta och hållbara lösningar. Den lilla Polar 20-elbåten vi sitter i är resultatet av arbetet i ett av hans företag, Silent Sea.
Bengt är engagerad både i det klimatvänliga och det teknologiska kring elbåtar. Han fascineras särskilt av hur elmotorer använder energi jämfört med elbilar.
”En diesel- eller bensinbil använder 30 % av energin för framdrift och 70 % går till spillo, medan en elbil eller elbåt använder 90 % av energin för själva framdriften,” säger han.
Hans ögon lyser när han förklarar detta, och det gör mig nyfiken på hur han ser på framtiden. Tror han att elbåten kan bli för alla, och i så fall, vad krävs?

Bengt tar upp det större perspektivet och samhällets attityd till elbåtar. Han betonar att mycket beror på vilken riktning politiker och samhälle väljer att ta. ”Om vi verkligen vill nå klimatmålen – 55 % minskning av koldioxidutsläpp till 2030 och nära nollutsläpp till 2050 – krävs konkreta åtgärder,” säger han. Poängen är att om viljan finns, är det både möjligt och realistiskt.

Om utvecklingen endast drivs av tillfälligheter och enskilda entusiaster kommer elbåtar inte att bli allmän egendom. Med en helhetsstrategi och plan är det däremot fullt möjligt, menar han. Det handlar om förbud, avgifter, anpassningar och stöd. Bengt drar paralleller till elbilens utveckling och påpekar att det krävs incitament för att göra elbåtar till ett realistiskt val för fler och samtidigt pressa priserna. ”Det blir inte många förrän det blir billigt, och det blir inte billigt förrän det blir många,” förklarar han.

Hinder och möjligheter

De Vylder menar att de största hindren för elbåtar idag är pris, räckviddsångest och laddningsångest – hinder som påminner om de problem elbilar mötte i början. Han uppmanar folk att fundera på hur de använder sina båtar. Kanske finns tid för ett kort laddstopp längs vägen? Framför allt betonar han vikten av att konsumenten känner att samhället vill gå i denna riktning. För de som vill ha snabbare elbåtar, som en skärgårdsjeep, skulle tillgång till snabbladdare längs kusten minska laddnings- och räckviddsångesten.

Bengt gör klart att om samhället vill elektrifiera båtlivet kan fördelar liknande de för elbilar införas för att minska barriärerna. ”Man kan exempelvis få prioriterade platser i hamnar, kanske gratis el, halva kostnaden för båtplats och så vidare. Men först måste folk veta att elbåtar existerar och att de är tillgängliga idag, inte bara i framtiden.”
På den positiva sidan lyfter han fram de många fördelarna med elbåtar, som tyst drift, enkel och pålitlig teknik samt glädjen i att bidra till en bättre miljö och ett bättre klimat. Dessa fördelar ger förutsättningar för en något annorlunda båtupplevelse.

Upptäcker skärgården på ett nytt sätt

Bengt de Vylder beskriver hur den elektriska Polaren vi sitter i ger en helt annan upplevelse av skärgården – en stillsam och närvarande känsla av att njuta av naturen, nästan som att paddla kajak. Tidigare, med dieselmotorn, körde man gärna rakt över fjorden för att snabbt komma fram. Nu väljer han istället att följa fjordarna och skärgården, vilket ger en helt ny upplevelse av det närliggande landskapet.

Konvertering av båtar som omställningsstrategi

Bengt ser ombyggnad av äldre båtar till eldrift som en avgörande strategi för att få fler elbåtar på marknaden. Det finns många båtar med lång livslängd som fortfarande är i bruk. I Norge idag finns cirka 60 000 segelbåtar över 15–20 fot, men bara runt 10 nya elbåtar introduceras varje år. Ombyggnad av befintliga båtar är rätt väg att gå.
Även om en elmotor kan vara en större investering än en ny fossil motor, ger bränslebesparingarna över tid en ekonomisk fördel. Men som Bengt påpekar handlar det inte bara om ekonomi – ombyggnad till eldrift är också en viktig miljöinvestering. Genom att välja elmotor framför fossilt bränsle bidrar båtägare till en betydande minskning av utsläppen och en mer hållbar framtid för både havsmiljön och klimatet.

Laddinfrastruktur i hamnarna redan idag

Enligt Bengt är dagens infrastruktur i hamnarna tillräcklig för de flesta elbåtar. Förutom undantag, som långa båtturer eller snabbgående båtar, är det oftast möjligt att ladda vid nuvarande hamnanläggningar. ”Det är som med elbilar – de flesta laddar hemma.”
Behovet av snabbladdning är dock en utmaning för snabbgående elbåtar och kommersiella båtar. Bengt beskriver energianvändningen för en snabb elbåt som att köra en elbil uppför en brant backe i snö med släp.
”Hamnarna har inte förberett sig för snabbladdning eftersom efterfrågan inte finns – än,” säger han. ”Det blir som frågan om hönan eller ägget – vad kommer först?”

Fyra spännande projekt i Silent Sea

  • Segelbåt ”First 47.7” – Segelbåten har byggts om från att ha en dieselmotor till att vara helt elektrisk. Med hjälp av lite sol och vind har den nu obegränsad räckvidd.
  • Polar 20 – En fossilbränsledriven båt från 1977 som har konverterats till eldrift med modern teknik. Båten rymmer upp till 10 personer och har en batterikapacitet på 15 timmar vid en marschfart på 4 knop.
  • Segelbåt – Motiva 43, 1991-modell – Denna 20-tonns stålkonstruktion är utrustad med två motorer (2 x 15 kW), en på vardera sidan av kölen. Den har ett batteripaket på 30 kWh, vilket ger ungefär en timmes drift på full fart eller 10 timmar vid en marschfart på 4–4,5 knop. Tidigare hade båten ett 4 kW dieselaggregat och en stor dieseltank, vilket gav räckvidd nog att nästan korsa Atlanten.
  • Historisk kopia av ett emigrantskepp – En 55 fots kopia av ett norskt emigrantskepp på 45 ton planeras segla till New York nästa sommar för att fira 200-årsjubileet. Skeppet byggs om till eldrift med två motorer på 45 kW och ett batteripaket på 95 kWh, utöver den befintliga generatorn. Ombyggnaden sker mellan februari och april, tester utförs i maj, och därefter följer jungfrufärden till New York.