Långsjösnipa med elmotor först ut i Lysekil
På Basteviksholmarna ligger den privata hamnen Lysekils Marina. Under sommaren 2024 kom hamnens första eldrivna båt. Båtägaren Lars Waerland och Malin Lindell från hamnen är mycket positiva till omställningen till elbåt.
Lars Waerland, vad har du för typ av elbåt?
Jag har köpt en Långsjösnipa, jag har gått och sneglat på en snipa i tio år och tänkte att när jag går i pension då ska jag köpa mig en. Jag har aldrig varit intresserad av att åka runt i 20-25 knop, halva nöjet med att vara ute på sjön tycker jag är att glida fram. Det är så tyst och behagligt, min fru och jag som båda är tidigare seglare, vi tycker att elbåt liknar segling väldigt mycket. Man åker fram i en halv till fem knop med snipa vilket passar oss jättebra. Vi är ute på öarna och badar och ibland har vi gjort längre turer som ända upp till Hållö.
Hur funkar det med laddningen?
Jag laddar bara i hamnen, det är ett 6 amperes uttag, där jag laddar över natten och då är den fulladdad på morgonen. Folk undrar hur långt jag kommer men det beror ju på hur fort jag kör. Kör jag runt tre och en halv knop så kan jag kör i 12-14 timmar beroende på väderförhållanden. Det är ekonomiskt också, jag tror jag har betalat runt 300 kr för el under denna säsong. Dessutom är det nästan ingen service på elmotorn.
Elbåtsägare Lars Waerland.
Hur länge har du haft elbåten och vad har du fått för lärdomar?
Jag fick båten i början av juni och har haft den under hela sommaren. Allting har fungerat jättebra och jag ser inte något annat behov av större båt utan det funkar superbra. Ur miljösynpunkt är det positivt att man inte släpper ut avgaser. Så ett ganska bekymmersfritt ägande ska jag säga berättar Lars.
Vad tror du om den fortsatta utvecklingen?
Jag tror att det kommer komma mer och mer och jag tror att det är som med elbilar att du måste över en tröskel. Folk måste våga att testa på elbåt. Lars vittnar om stort intresse från omgivningen -När jag helt ljudlöst kommer in i hamnen då kommer folk och frågar, ”är det en elbåt?” Det händer att jag till och med får applåder när jag kör förbi, avslutar Lars.
Korta fakta om Lars Långsjösnipa
- 5,60 m lång utan roder
- 2,30 m bred
- Motor: Vetus 5 kw E-line
- Batteri: 3 st litium på totalt 7,6 kW.
Malin, hur ser elinfrastrukturen ut i er hamn idag?
Vi har 430 fasta båtplatser och vi har el på 11 av 16 bryggor berättar Malin Lindell från Lysekils marina. Det är vanliga elstolpar och vi kör ett danskt system där man betalar för det man förbrukar. Det här är vår första elbåt som vi har i hamnen och vi förstår att detta är intressant.
Lysekils Marina, Basteviksholmarna
Tror du ni kommer få mer förfrågningar i framtiden?
Det tror jag absolut. När man ser vilket vackert båtliv Lars har så tror jag att det kommer locka. Men jag tror att det i dagsläget fortfarande är en kostnadsfråga för väldigt många. För speciellt de lite snabbare båtarna är dyrare. Men om man kan tänka sig båtlivet där det går lite långsammare och man kan njuta av turen i stället så behöver det inte bli större pengar.
Hur förbereder ni er för att erbjuda laddning till elbåtar?
Vi är väl medvetet lite passiva och följer utvecklingen. Eftersom vi är privata så måste vi hålla koll på lönsamheten och då blir det ju att kundens efterfrågan är det som styr. Om flera kunder kommer med önskemål så börjar man ju verkligen fundera på de önskemålen.
Vi vill inte ha för mycket underhåll och vi vill kunna ta betalt för elen så det måste finnas ett vettigt betalsystem till stolpen. De investeringarna vi gör är efter kunders förfrågningar och då är det ju så att de investeringarna vi gör, där är alla i hamnen med och betalar.
Så det är som med elbilarna, det har också tagit tid för oss för vi har haft väldigt få elbilar. Det gäller att hitta gränsen när det blir tillräckligt stor efterfrågan för att få med alla på tåget.
Hur ser ni på utveckling hos er på fem år?
Jag är övertygad om att fler kommer ha elbåtar. Men jag tror inte det kommer gå lika fort som elbilarna, men jag tror att det här är något som måste ske avslutar Malin.