
30 nya laddplatser för elbåtar i Arendal
Den här säsongen möter båtfolket i den sydnorska kuststaden en helt annan laddinfrastruktur för elbåtar än förra året. Som en del av go:LEIFs satsning på laddpunkter längs kusten står nu flera laddstolpar redo att användas vid kommunala bryggor i Arendal.
Någon måste gå först
Klimat- och miljörådgivaren Ragnhild Hammer i Arendal kommun är en nyckelperson i det gemensamma nordiska projektet go:LEIF. Med stöd från EU:s Interreg-program arbetar de för att etablera laddstationer för elbåtar längs kusten från Göteborg, via Oslofjorden och ner till Sørlandet. Hammer gläds åt att laddmöjligheterna för elbåtar i Arendal ständigt förbättras.
– Arendals kommun och Arendal Hamn var tidigt ute och installerade en flytande snabbladdare för elbåtar i inre hamnen redan för tre år sedan, och vi vill vara en föregångskommun i övergången till nollutsläpp till sjöss. De 30 nya laddpunkterna är nästa steg i detta, säger hon.
”Vi vill vara en föregångskommun i övergången till nollutsläpp till sjöss. De 30 nya laddpunkterna är nästa steg i detta”, säger Ragnhild Hammer, Klimat och miljörådgivare i Arendal kommun.

Hammer berättar att det finns planer på att sätta upp en snabbladdare vid Tyholmen färjekaj i centrala Arendal, men att det beror på ett beslut om införande av eldriven färjetrafik.
Enkel installation av marin laddning
Det är elbolaget Nedig som har stått för installationen av laddpunkterna.
Avdelningschefen på Nedig, Andreas Lundvall, säger att de inte stött på några särskilda utmaningar vid installationen:
– Det har varit enkelt att sätta upp laddarna så att de kan betjäna både besökare och dem som har fasta båtplatser. Vi har kopplat det till ett 63 ampere-system som försörjer hela brygganläggningen, och båtägare kan ladda med en effekt på 22 kW. För många innebär det att laddningstiden kan halveras jämfört med tidigare, säger han.
När mer snabbladdning ska etableras i framtiden kan det i vissa fall krävas uppgradering av transformatorer, medan batteribanker kan vara en lösning på andra platser för att säkerställa tillräcklig kapacitet.
Lundvall betonar att Nedig strävar efter att ligga i framkant när det gäller utbyggnad av infrastruktur för förnybar energi, vilket även inkluderar båtlivet.

Avdelningschef i Nedig, Andreas Lundvall, vill bidra till ett miljövänligt båtliv.
– Vi satsar på solenergi, batterilagring och tillgänglig laddning. Det är en klassisk ”hönan eller ägget”-problematik, och vi vill bidra till en mer miljövänlig båtkultur genom att göra det enklare för folk att välja eldrift, säger han.
Strikta säkerhetskrav
Laddarna är försedda med överspänningsskydd och jordfelsbrytare enligt gällande krav. Uttaget är strömlöst när det inte kommunicerar med en båt eller bil, vilket innebär att kabeln inte leder ström när den inte är ansluten. Lösningen är betydligt säkrare än de eluttag som tidigare funnits i hamnar, på bryggor och i marinor.
I samband med en revidering av de norska elsäkerhetsföreskrifterna (NEK) kan kraven på säkerhet komma att skärpas. Därför varnar både Ragnhild Hammer och Andreas Lundvall hamnar och bryggor i Norge för att välja ”billiga lösningar”.
– Vårt tydliga råd till hamnar, marinor och bryggor är att välja lösningar som är flexibla och kan hantera teknologisk utveckling under de kommande åren. Typ 2-kabeln har blivit standard, men laddsystemen bör vara anpassade för framtida uppgraderingar till högre effektnivåer och ha en säkerhet som motsvarar nästa reviderade krav från NEK, avslutar de.

Fakta
- 30 nya laddstolpar har installerats vid kommunala bryggor i Arendal. Vissa av dem är placerade så att de kan användas både av bilar och båtar.
- Elföretaget Nedig har installerat laddarna, som är av märket Zaptec Pro.
- Effekt upp till 22 kW kan tas ut från flera av laddarna, medan vissa har lägre effekt.
- Typ 2-laddare används, samma standard som för hemmaladdning av elbilar.
- Projektet är finansierat av EU Interreg-projektet go:LEIF och är en del av en större satsning på laddinfrastruktur längs kusten från Göteborg, via Oslofjorden och ner till Sørlandskusten.