M/S Pärla. Bildkälla: https://vanernoutdoor.se/

Bad i solnedgången, grill runt öppen eld och paddling i ostörda skärgårdar

”Vi tror att vi skulle klara oss ganska långt med någon form av hybridlösning”

Peter van der Tol driver naturturismföretaget Vänern Outdoor tillsammans med sin fru Anna. Företaget började i mindre skala med uthyrning av tältkåtor och har sedan dess vuxit med kajakuthyrning, kurser och guidade turer. Med motorsglaren M/S Pärla erbjuder de längre turer i Vänern till destinationer som Kalvö, Djurö och Lurö.

Anna och Peter funderar nu på hur de kan ta nästa steg i företagets hållbarhetsresa: eldrift på sina båtar. Att kunna profilera sig miljömässigt är jätteviktigt faktor inom naturturism. För Peter och Anna är kärleken till naturen drivkraften bakom deras verksamhet.

– De kunderna som vi har är ofta intresserade av de här frågorna så det kan vara ett sätt att marknadsföra sig och bli hittad på nätet, säger Peter.

M/S Pärla seglar på Vänern. Bildkälla: https://vanernoutdoor.se/

Eldrift – en naturlig utveckling

Peter har länge arbetat som Energi- och klimatrådgivare för Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner. Att fundera kring energieffektivitet och hållbarhet för att minska klimatavtrycken även i Vänern Outdoor är en självklarhet.

– Vi försöker ligga lite i framkant, inte bara räkna strikt på lönsamhet. Inte bara titta på kostnad diesel kontra batteri utan även titta på andra värden, säger Peter.

Vi försöker ligga lite i framkant, inte bara räkna strikt på lönsamhet. Inte bara titta diesel kontra batteri utan även titta på andra värden

Peter van der Tool, Vänern Outdoor (Bildkälla www.lakevanern.se/)

Helst fossilfritt

Både Peters fru Anna som är uppvuxen i Mariestad och har seglat mycket på Vänern och Peter är ambassadörer för Biosfärområde Vänern med Kinnekulle, och de strävar efter att driva sitt företag fossilbränslefritt. Företagsbilen drivs av biogas och när båten måste gå för motor används idag biobränslet HVO100, men det är begränsad tillgång på detta.

– Vi försöker segla så mycket som möjligt och planerar rutterna efter vindens riktning. Vi tror att vi skulle klara oss ganska långt med någon form av hybridlösning. Med ett hyfsat litet batteri, ca 20 kWh, i kombination med ganska låga farter och kombinera det med segling, berättar Peter. Problemet är att vi också hyr ut båten veckovis och ibland seglas den då längre sträckor. För något år sedan var båten från Vänern upp till Norska kusten och vände tillbaka upp för Göta älv och sedan ut i Vänern en sväng ytterligare. De sträckorna blir jättesvåra att klara med den batterilösningen och den laddinfrastrukturen som finns idag.

– Men vi tror att en hybridlösning med el kan vara en lösning framåt, det hade varit kul att prova, säger Peter. Naturturism bygger på att besökare kommer hit för att uppleva den orörda naturen och då måste vi bidra till att behålla den.

Personlig service och hållbar turism

Peter och Anna älskar att vara ute på vattnet och deras personliga service och insider-tips uppskattas av gästerna. Många besökare sätter stort värde på upplevelser som att bada i solnedgången, grilla runt öppen eld och paddla i ostörda skärgårdar.

För Peter och Anna handlar det om att fortsätta tro på det de gör och på området de verkar i. Genom att fortsatt driva hållbar turism, hoppas de kunna inspirera andra och visa att det går att driva ett framgångsrikt företag utan att kompromissa med sina värderingar.

Vänern Outdoor är ett lysande exempel på hur man kan kombinera besöksnäring med hållbarhet, och samtidigt erbjuda oförglömliga upplevelser i Europas största sötvattenskärgård.

Om

Vänern outdoor bedriver upplevelsebaserad ekoturism i och kring Vänern med utgångspunkt i Mariestad. Företaget har ett genomgående hållbarhetsperspektiv och är fossilbränslefria och koldioxidneutrala. Vänern outdoor hittar du här: https://vanernoutdoor.se/

Här berättar Peter om sina tankar kring hybridlösning